فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 82، بهار و تابستان 1374)

  • تاریخ انتشار: 1374/02/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریدون عزیزی* صفحات 1-14
  • کریم حدادیان*، امیدوار رضایی، مجید حمیدیان صفحات 15-19

    در این مطالعه نتایج درمانی آبسه های مغزی 41 کودک که از سال 1363 تا 1373 در بخش جراحی اعصاب مرکز پزشکی لقمان حکیم درمان شده بودند، بررسی می شوند . بیماران تحت درمان طی و جراحی قرار گرفتند. بیماران به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول که 36 نفر بودند، با آسپیراسیون آبسه درمان شدند؛ و گروه دوم که 7 نفر بودند، آبسه آنان برداشته شد. در بیمار، ابتدا آسپیراسیون و سپس رزکسیون شدند. در این نوشتار، همچنین در مورد نوع میکروب، سن و محل، شیوع و عوارض این بیماری و عوامل زمینه ای بحث میشود و در آخر به این نتیجه می رسیم که مکش (آسپیراسیون) نتیجه درمانی بهتری داشته است.

  • سید محمود طباطبایی فر*، مصطفی محسنی صفحات 20-33

    از صد مورد مننژیوم که بین سالهای 1362 تا 1373 عمل شدند، 52 درصد زن و 48 درصد مرد بوده اند. میانگین سنی 12/1±47/4 سال (18 ماه تا 78 سال) بود. سردرد، تشنج، ضعف حرکتی و اختلال بینایی شایعترین علایم بالینی و فلج خفیف یک سویه (همی پارزی)، خیز پاپی، فلج ناقص (پارزی) فاسیال و صغراپتیک شایعترین بافته های بالینی را تشکیل می دادند. در معابنه عصبی 24 درصد از بیماران کاملا طبیعی بودند. در 11 درصد بیماران سابقه پرتو درمانی در زمان کودکی برای درمان کچلی قارچی وجود داشت. خاستگاه (Origin) مننژیوم به ترتیب شیوع عبارت بودند از:پاراساژینال پارافالکس 33 درصد، نحدب مغزی 32 درصد، بال اسفنویید 10 درصد ، پارا وسوپراسلار 7 درصد، شیار بویایی 5 درصد، حفره خلفی 4 درصد، اسفنواربیتال 3 درصد، قاعده تمپورال 3 درصد، پری تور کولار 2 درصد و داخل بطن طرفی 1 درصد بودند. 87 درصد از مننژیومها خوش خیم و 13 درصد آنتی بیک و بدخیم بودند. برای تمام بیماران سی تی اسکن با و با بدون تزریق ماده حاجب انجام شده که وجود انواع سینی اسکن آتی پیک در انواع بدخیم شیوع بیشتری داشته است (0/0005>p)، در آوردن کامل تومور با برداشتن خاستگاه آن (درجه 1) و یا با سوزاندن محل خاستگاه (درجه 2) در 68 درصد موارد، رزکسیون ساب توتال (درجه 4) در 13 درصد موارد و برش نسبی و تکه برداری در اولین عمل جراحی به دلیل شباهت زیاد به گلیومهای مغزی (درجه 5 در 4 درصد موارد صورت پذیرفته است. طی 62 ماه پیگیری 18 درصد عود تومور مشاهده شد. بین میزان برداشتن تومور و عود آن رابطه معکوسی وجود داشت (0/0005>p)؛ بین میزان بدخیمی و عود رابطه مستقیم وجود داشت (0/001>p). بین جنسیت و سن بیماران و عود مننژیوم رابطه ای دیده نشد (0/1>p). با توجه به این نکته که در تعداد زیادی از بیماران یافته بالینی دیده نشد، توصیه می شود در سردردهای مزمن غیر اختصاصی و نیز در انواع صرعها- حتی اگر نتیجه معاینه بالینی طبیعی باشد - بررسی پرتوشناختی (سی تی اسکن با تزریق یا MRI) انجام شود و در اعمال جراحی برای مننژیومها تا حد امکان سعی شود که برش کامل صورت گیرد تا از عود جلوگیری شود.

  • مسعود مردانی* صفحات 34-41

    جهت تعیین وضعیت زنان 10 تا 19 سال علیه بیماری سرخجه یک مطالعه سرواپیدمیولوژیک در آذر 71، روی 1347 زن در استان چهارمحال بختیاری (مناطق شهری و روستایی) انجام شد که نتایج این مطالعه نشاندهنده درصد بالایی از ایمنی نسبت به این بیماران منطقه مورد نظر بود؛ به طوری که، 50 تا 90 درصد از افراد مورد مطالعه عبار پادتن محافظت کننده علیه سرخجه را با روش HI نشاندادند. این ایمنی در نتیجه ابتلای خود به خودی افراد در این منطقه حاصل شده است که در قیاس با مطالعات قبلی لزوم توجه به میزان شیوع این بیماری در نقاط دیگر مملکت را روشن می سازد. با افزایش سن، میزان موارد مثبت عیار پادتن نیز افزایش می یابد و مناطق روستایی، در مقایسه با مناطق شهری، از درصد ایمنی نسبتا بالاتری برخوردار بودند. بیشترین عیار پادتن محافظت کننده در افراد مورد بررسی ما، بین 1/40 تا 1/80  و کمترین تیتر بیش از1/640 گزارش شده است. توصیه می کنیم به رغم بالا بودن میزان ایمنی خود به خودی علیه مرخجه در ایران، جهت جلوگیری از سندرم سرخجه مادرزادی و پیامدهای ناگوار آن، انجام آزمون پادتن ضد سرخجه در زمره آزمایشهای متداول قبل از ازدواج منظور شود و موارد منفی را جهت مایه کوبی ضد سرخجه راهنمایی کنیم.

  • سید محسن محمودی*، سید پرویز احقر صفحات 42-50

    برای تشخیص بالینی استیوآرتریت مفصل پایلو فمورال زانو Patella femoral grinding test وجود دارد که در کتابهای معاینه جسمانی و کتب درسی ارتوپدی در مورد آن بحث شده است. ما در انجام این تست با مشکلاتی روبرو شدیم، زیرا طراحی آزمون به نحوی است که همکاری مستقیم و نزدیک بیمار را طلب می کند. تجربه درد طی معاینه باعث می شد که بیمار از ادامه همکاری امتناع ورزد و آزمون منفی شود. مشاهده این اشکالات ما را به ارایه آزمون بالینی جدیدی واداشت که آن را Reverse patella femoral grinding test نامیدیم. برای مقایسه بین تست بالینی قدیم و جدید، 150 بیمار را که به علت استیوآرتریت مفصل زانو به کلینیکهای ارتوپدی مراجعه کرده بودند، به طور تصادفی انتخاب کردیم . و جمعا" در حدود دو سال، روی 300 زانوی آنان 600 آزمایش انجام شد. به طور کلی تست قدیم دارای قدرت کشف موارد مثبت یعنی (Sensitivity) به میزان 73 درصد در 300 زانوی تحت معاینه بود؛ در حالی که، آزمون جدید، در معاینه روی همین تعداد زانو 98 درصد قدرت داشت و تست قدیم دارای قدرت کشف موارد منفی (Specificity) به میزان 66 درصد و آزمون جدید قدرتی برابر با 53 درصد داشت. کارآیی (EFFiciency) آزمون قبلی 73 درصد و تست جدید 96 درصد برآورد شد. ارزش پیش بینی موارد مثبت (Positive predictive value) در تست قبلی 96 درصد و در آزمون جدید 97 درصد بود ولی ارزش پیش بینی موارد منفی (Negative predictive value) برای تست قدیم 16 درصد و برای تست جدید 69 درصد محاسبه شد. علاوه بر این، هر چه درجه استیوآرتریت بالاتر می رفت، میزان عدم همکاری بیمار در روش اول کمتر می شد . به نحوی که میزان عدم همکاری در درجه یک، 41 درصد؛ در درجه دو، 51 درصد؛ و در درجه سه، 67 درصد بود ولی در روش دوم این عدم همکاری وجود نداشت و آزمون مجذور خی نشانداد که این اختلاف تشخیص در درجات مختلف استیوآرتریت از نظر آماری معنی دار می باشد (0/05>P) اگر بیماران در انجام هر دو آزمون همکاری می کردند، قدرت تشخیص تست قدیم برای درجات 1، 2 و 3 استیوآرتریت به ترتیب 59، 81 و 50 درصد بود؛ در حالی که آزمون جدید توانست به ترتیب به تشخیص 98، 100 و 100 در صد موارد دست یابد. براساس آمار یاد شده، ما آزمایش جدید را بجای آزمون قدیم برای تشخیص بالینی استیوآرتریت مفصل پاتلوفمورال زانو پیشنهاد می کنیم.

  • حسن نیکزاد*، مجتی رضازاده، شمس شریعت، احمد حسینی صفحات 51-66

    برای بررسی اثرات وازکتومی بر بافت بیضه و روند اسپرماتوژنز، بیضه های پنج سر موش صحرایی (Rat) نژاد Wistar دو ماه بعد از وازکتومی دو طرفه با گروه کنترل مقایسه شدند . در مطالعات هیستولوژیک مشخص شد که فقط دو بیضه در گروه وازکتومی شده به میزان 13/5 و 40/03 درصد مجاری منی ساز غیر طبیعی داشتند. مجاری غیرطبیعی تغییراتی از جمله کاهش سلولهای جنسی و حذف بعضی از این باخته ها در اپی تلیوم، شکاف و واکویل در اپی تلیوم ، چین خوردگی و ضخیم شدن غشاء دور مجاری و به هم چسبیدن اسپرماییدها را نشان دادند . در مطالعه کمی بیضه ها نتایج زیر به دست آمد: .میانگین وزن و حجم بیضه ها در گروه رازکتومی شده نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشتند که این کاهش به ترتیب 14/02 و 12/96 درصد بود (0/05 >P) . میانگین قطر مجاری منی ساز، ضخامت اپی تلیوم و قطر لومن در گروه وازکتومی شده نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری نشان ندادند. میانگین درصد حجمی اجزای بافت بیضیه شامل مجاری مشی ساز، فضای بینابینی، اپی تلیوم مجاری، لومن مجاری، مجاری طبیعی ، مجاری در مراحل VII ، VIII سیکل سلولی و کپسول بیضه در گروه وازکتومی شده نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری نداشتند. میانگین تعداد سلولهای جنسی در اپی تلیوم مجاری منی ساز (مراحل VII، VIII سیکل سلولی) شامل اسپرماتو گونیا، اسپرماتوسیت در مرحله باکینن، اسپرماتید گرد نابالغ و اسپرماتید طویل بالغ در گروه وازکتومی شده، نسبت به گروه کنترل، کاهش معنی داری را نشان دادند (0/05>P) ولی میانگین تعداد سلولهای سرتولی تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشت.

  • احمد ایزدپناه*، علی منافی، غلامحسین عمرانی، رحیم جاوید، خلیل ضرابی صفحات 67-74

    از زمان کشف انسولین، درمان بیماران دیابت نوع 1 با این دارو به صورت تزریقی شروع شد که هنوز هم ادامه دارد، مصرف انسولین مرگ و میر این بیماران را کاهش داد ولی از عوارض آنان نکاست؛ به طوری که بسیاری از این بیماران به عوارضی مانند نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی و... مبتلا می شوند. از سال 1966 پیوند پانکراس برای درمان این بیماری و پیشگیری از عوارض آن مطرح شد و هم اکنون در مراکز بسیاری با موفقیت انجام میشود. اولین پیوند پانکراس در ایران توسط گروه ما، در خرداد 1373 روی جوان 22 ساله ای که دچار دیابت غیر قابل کنترل (Hyperlabile) بود، انجام گرفت. در این عمل قسمتی از لوزالمعده مادر بیمار به همراه سرخرگ و سیاهرگ طحال برداشته شد و با آناستوموز سرخرگ آن به سرخرگ ایلیاک راست و سیاهرگ آن به بزرگ سیاهرگ زبرین و پانکراییکوژژنوستومی، عمل پیوند انجام شد. قند خون بیمار پس از پیوند، بدون تزریق هرگونه انسولین، طبیعی بود. پس از دو ماه به علت آپاندیسیت حاد و عفونت اطراف عضو پیوندی و قطع اجباری داروهای کاهنده ایمنی، عضو پس زده شد.

  • حسین پاکدامن* صفحات 75-80

    مردی 24 ساله با سابقه ده سال تالاسمی، به علت اختلالات حسی، ضعف پیشرونده اندامهای تحتانی و اختلالات اسفنکتری در اردیبهشت سال 71 در بخش اعصاب بیمارستان لقمان حکیم بستری شد، معاینه نورولوژیک پارا پارزی اسپاستیک، کاهش سطح حسی از ناحیه نوراسیک، میلوگرافی و سی تی میلوگرافی بلوک ناقص اکسترادورال در ناحیه توراسیک را نشانداد. هموگلوبین بیمار 9/2 بود. بیمار یک هفته بعد از بستری شدن تحت درمان با دگزامتازون قرار گرفت؛ سه روز پس از بستری شدن دو واحد خون گرفت؛ و سه روز پس از تزریق خون در علایم نورولوژیک بیمار نشانه بهبودی دیده شد و سرانجام یک هفته بعد از تزریق دو واحد خون، بهبودی کامل حاصل شد. کمپرسیون نخاعی به دلیل تشکیل بافت خون ساز خارج مغز استخوان در کانال نخاعی است. درمان با تزریق خون موثر است و پرتو درمانی و جراحی ضرورت ندارد.

  • محمد رخشان*، فروزان محمدی، پروانه وصال، محمدرضا جلالی ندوشن صفحات 81-84

    گزرودرماپیگمنتوزوم بیماری ارثی نادری است که مبتلایان دارای اختلال ترمیم DNA بوده، مستعد ابتلا به انواع تومورهای پوستی هستند. تومورهای با منشاء اپیدرمی و ملانوسینی شایعتر از تومورهایی هستند که منشاء مزانشیمی دارند. بیمار مورد مطالعه دختری 12 ساله است که با ضایعه ندولی مدور روی بینی به قطر یک سانتیمتر مراجعه کرد و تشخیص میکروسکپی دلالت بر فیروگزانتوم آتیپیک داشت. وجود این ضایعه در بیمار مبتلا به گزرودرما پیگمنتوزوم در محل تابش آفتاب دلیلی بر تایید نقش اشعه فرابنفش در بیماریزایی این دسته از تومورهاست.

  • هوش مصنوعی و سیستم های خبره در علوم پزشکی
    فرهاد غریب دوست* صفحات 85-90

    دیر زمانی نیست که هوش مصنوعی (Artificial intelligence) به عنوان یکی از شاخه های علم کامپیوتر در دنیا مطرح شده، تحولات چشمگیری در این زمینه به وجود آورده است. امروزه دامنه کاربردی هوش مصنوعی به اندازه ای گسترش یافته که میتوان آن را در همه زمینه های علمی نظیر پزشکی، فلسفه، روانشناسی و شاخه های مختلف مهندسی به کار گرفت. امروزه سیستم های خبره (Expert systems) که یکی از زیر شاخه های هوش مصنوعی هستند برای متخصصان علوم پزشکی، فضایی فراهم آورده که مملو از ابزار جدیدی است که آنان را در فرآیند تصمیم گیری در همه زمینه های حرفه ای یاری می دهد. از کاربرد این سیستم ها در علوم پزشکی می توان به موارد تشخیص بیماری و تجویز دارو اشاره کرد. این نمونه از سیستم های خبره به عنوان یک شاور هوشمند برای متخصصان علوم پزشکی نقش بسیار با ارزشی بازی می کنند در نوشتار حاضر پس از مروری مختصر بر زمینه های هوش مصنوعی و سیستم های خبره به کاربرد این سیستم ها در علوم پزشکی پرداخته شده است. ابتدا روشی که این نوع سیستمهای خبره جهت حل مسایل به کار می برند، بیان شده است؛ یعنی تشخیص و تجویز . در مرحله تشخیص، سیستم در ابتدا سیوالاتی را مطرح می سازد که در مورد بیمار اطلاعات کلی می دهند؛ پس از آن، نتایج تستهای آزمایشگاهی را طلب می کند. سپس مسیر را به سمت عفونت با ارگانیزمهای عفونی مشکوک هدایت می کند. در مرحله نجوبز، از فرآیندی استفاده می کند که در آن مراحل طرح ریزی، تکثیر، آزمایش و خروجی قرار دارند. عمل نهایی تجویز عبارت است از انتخاب یک دارو. امید است نوشته حاضر بنواید جهت آشنایی محققان، اساتید و دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی با این علم ببار جذاب و قدرتمند باشد و در حل مسایل پیچیده، موثر واقع شود.

|
  • Karim Haddadian*, Omidvar Rezaei, Majid Hamidian Pages 15-19

    SUMMARY:

    In this study the result of the treatment of 41 patients from one month to 15 years old during 1984 to 1994 in neurosurgical department of Loghman -e Hakim Medical Center is evaluated. All patients have been managed into 2 groups; The first, including of 36 patients that have been operated by aspiration technique and the second group including of 7 patients were operated by resection S patients undergone primary resection; and 2 patients were operated by aspiration technique first and then followed by resection. In this study about Germ responsible for, location of abscess and age of the patients and complications also is discussed. Finally it becomes reveal that aspiration associated with medical therapy is the best way of treatment of brain abscess.

  • Mardani* Pages 34-41

    Summary:

    In order to determine the immunity state against Rubella in 10-19 year old women in urban and rural area of Chahar -Mahal Bakhtiari province of IRAN in act 1992. We have done a cross sectional seroepidemiologic study in 1347 women.This study showed a high rate of immunity against Rubella in this province. About 90.5% of studied population had protective antibody titer against Rubella with H.I Method. This high rate of immunity was due to spontaneous occurance of disease.According to similar results of previous studies that were done in this subject, it seems necessary to make attention to prevalence of  Rubella, in other part of country.With the increase of age the rate of immune persons was increased as well, and rural area in comparison to urban area has benefited from higher percentage of immunity.In the cases we studied the highest titer of immunitywas 1/40 -1/80, and the lowest was≻1/640 It is recommended that although high level of spontaneous immunity against Rubella, in order to prevent congenital Rubella syndrome and its complications the doing a test for anti Rubella antibody among the premarriage routine test is included and the negative cases should guided for Rubella vaccination.

  • Hassan Nikzad*, Mojtaba Rezazadeh, Shams Sharieat, Ahmad Hosseini Pages 51-66

    SUMMARY:

    The testes of five wistar rats 2 months after bilateral vasectomy was compared with those of sham operated controls. Aims were to determine whether there are any changes in the wistar rat testis after vasectomy. Two testis in the vasectomized group displayed histological changes, which consisted of depletion of germ cells, vacuolation in the epithelium, folding of basement membrane of seminiferous tubule and fusion of spermatids.Morphometric analysis of testicular elements in the two groups reveald a significant reduction in the weight and the volume of testes (14.02% and 12.96% respectively); and the mean number of spermatogonia, pachyten spermatocyte, round spermatid and elongated spermatid in the post vasectomy group as compared with the control group (P<0.05). In the other hand, there were no significant changes in the mean number of sertoli cell, seminiferous tubular diameter, luminal diameter, epithelial thickness; and volume density of seminiferous tubule, tubular epithelium, luminal tubule, interstitial space, normal tubule, tubule in stages VII & VIII and testicular capsule in the post vasectomy group, as compared with control group.

  • Ahmad Izadpanah*, Ali Manafee, GholamHossein Omranee, Rahim Javid, Khalil Zarabee Pages 67-74

    SUMMARY:

    Since 1923, the type I diabetic patients are treating with injections of insulin. Mortality of these patients decreased, comparing with noninsulin using patients, but many of them developed complications of diabetes mellitus, like nephropathy, retinopathy and neuropathy.The choice for treating this diseas and preventing its complications is pancrease transplantation, The 1st pancreas transplantation in Iran was done hy our team at 5th of June 1994, for a 22year old man, which was taken from his mother. We anastomosed the artery and vein to right iliac artery and inferior vena cava, respectively and After this transplantation, blood suger of patient decreased to normal level, without any insulin injection. After two months he developed acute appendicitis an

  • Hossein Pakdaman* Pages 75-80

    SUMMARY:

    Spinal cord compression due to extramedullary hematopoietic tissue although very rare, is a well known phenomenon. The first case of spinal cord compression due to E.M.H.P. tissue in thalassemia was reported in 1954 by Gatto et al. Sinc then about 59 cases have been reported in literature. We present a new case who has been hospitalized in neurologic ward in Loghman -e- Hakim Hospital of Tehran. We used CT- myelography as diagnostic procedure. We had good result with blood transfusion therapy and-it was no need to surgical procedures. Other neurological complications of thalassemia that has been reported in literature include:Low back pain, radicular pain, episodic pain syndrome, peripheral neuropathy, facial nerve palsy, sudden blindness, reversible hypoxic brain edema, mental retardation especially in alpha thalassemia, cerebral infarction and hemiparesis.

  • Mohammad Rakhshan*, Forozan Mohammadi, Parvaneh Vesal, MohammadReza Jalali Nodoshan Pages 81-84

    SUMMARY:

    X. Pis a rare autosomal recessive genodermatosis characteriseJ by photophohia, severe solar sensitivity, cutaneous pigmentary changes, xerosis and early Jevdopment of mucocutaneous and ocular cancer particularly in sun exposeJ skin. Tumors whichinclude solar keratosis, cutaneous horn, keratoachanthoma, squamous and basal cell carcinoma, malignant melanoma and angioma may developeJ in late childhood. We have presented in this article a case of atypical fihroxanthoma in 12 year old girl with X.P.

  • Computer-related Medical Sciences: Artificial Intelligence and Expert Systems in Medical Sciences
    Pages 85-90